Aspit logo

Et år med videokonsultasjoner: Derfor kommer Rosenborgklinikken til å fortsette

Fredrik Paulsberg og Lasse Haugerud ved Rosenborgklinikken Fysioterapi.
Fredrik Paulsberg og Lasse Haugerud ved Rosenborgklinikken Fysioterapi.

Rosenborgklinikken var raskt ute med å tilby videokonsultasjon når klinikken måtte stenge ned i mars 2020. I løpet av få dager hadde de 14 terapeutene i Trondheim mulighet til å tilby sine pasienter oppfølgning og behandling via video. Samtidig tok de også imot nye pasienter til undersøkelser, selv når pasientene ikke kunne møte fysisk på klinikken.

I dag er lokalene på Lerkendal og Lade åpne for pasientbesøk og hverdagen for terapeuter og pasienter er mer eller mindre normal igjen. Men fortsatt gjennomføres det daglig pasientavtaler på video gjennom Aspit Meet.

- Mange pasienter er positivt overrasket over hvor godt tilbudet fungerer til å imøtekomme mange av behovene i et fysioterapiforløp. Nå trekkes det ofte frem at tilbudet er tidsbesparende, særlig i form av redusert fraværstid i en ellers hektisk hverdag, sier Fredrik Paulsberg

Videomøter fungerte bedre enn forventet

Etter nedstigningen i fjor opplevde både terapeuter og pasienter at videomøter fungerte bedre enn forventet. Den visuelle kontakten bidro til bedre samtaler og flere muligheter enn ved telefonsamtaler. Videomøter ga terapeutene mulighet til å se på bevegelsesmønstre, gjennomføre øvelser og tester, samtidig som de kunne gi pasientene instruksjoner og korrigeringer. Underveis opplevde de også en endring hos pasientene som gradvis fikk mer erfaring med videomøter og startvanskene ble borte. Terapeutene kan ikke komme på tilfeller under nedstengingen der konsultasjoner med pasienter ikke hadde en verdi selv om møtet var begrenset til en videosamtale.

- Er man nøye med anamnesen, samtidig som man kan instruere og ha god visuell oversikt over for eksempel en stående menisktest med rotasjoner, er det fult mulig å gjennomføre en god førstegangskonsultasjon via videokonsultasjon, sier Lasse Haugerud.

En kontaktflate som er kommet for å bli

Rosenborgklinikken tilbyr i dag videokonsultasjon både for førstegangsundersøkelser og for oppfølgende behandling. Fredrik Paulsberg mener det er en kontaktflate mellom fysioterapeut og pasient som er kommet for å bli.

- Det er praktisk når forskjellige forhold gjør det vanskelig å møtes. I tillegg kan man tilby god hjelp til pasienter som geografisk sett oppholder seg langt unna kompetanse for det de søker hjelp for. Etter en brå økning i antall videokonsultasjoner som følge av koronapandemien, har vi lært mye om hvilke situasjoner som kan håndteres godt på video, og hvilke situasjoner som krever fysisk oppmøte for god håndtering, forteller Fredrik Paulsberg.

Erfaringene Rosenborgklinikken har fått gjennom videomøter med pasienter det siste året har ført til at de satser på videokonsultasjoner som et permanent tilbud til sine pasienter. Enten det er nye pasienter med lang reisevei eller pasienter i nærområdet som ønsker tettere og mer tidseffektiv oppfølgning. Terapeutene understreker samtidig at det er viktig å utarbeide en god plan for pasienthåndtering over video for å oppnå gode resultater.

- Ha en klar plan for hvordan du kan undersøke pasienten, og gi faglig gode råd. Veilednings- og kommunikasjonsferdigheter er viktig over video. I tillegg må tilbudet være lett tilgjengelig for bestilling og håndtering på pasientens ende, avslutter Fredrik Paulsberg.

Aspit Meet: Trygge og enkle konsultasjoner på video

  • Ha krypterte videomøter rett fra journalsystemet
  • Kjør videokonsultasjon på alle enheter (smarttelefon, nettbrett, PC..)
  • Prøv gratis 30 dager, ingen bindingstid

Medipay: Mobil betalingsløsning

  • Etter timen mottar betalingsinformasjon på SMS.
  • Pasienten kan betale med Vipps, Kort eller Faktura.
  • Integrert i journalsystemet